Wat zijn anabolen steroïden

Anabolen steroïden zijn synthetische medicijnen afgeleid van het mannelijk hormoon testosteron, dit is het belangrijkste hormoon in het mannelijk lichaam.
Testosteron word geproduceerd in de cellen van Leydig die zich bevind in de testes van de man.

Tijdens de pubertijd van jongens kun je heel goed waarnemen wat testosteron precies doet in het lichaam.

 1. Meer lichaams beharing en baardgroei
 2. Zwaardere stem
 3. Verhoogd libido
 4. Olie achtige huid, door verstopping van porien vaak last van puistjes
 5. Ontwikkeling van de sex organen
 6. Rijping van het sperma
 7. Meer lichaams kracht
 8. Meer spiermassa

 

Verhoogde testosteron spiegels zorgen voor anabolische reacties waaronder een verhoogde proteine synthese (deze zorgt voor spiergroei).
Dit is voornamelijk de reden waarom mannen gespierder zijn dan vrouwen.
Mannen produceren tussen de 2,5 en 11 mg testosteron en vrouwen ongeveer 0,25mg.

Testosteron is heel androgeen dwz deze geeft naast een  anabool(spieropbouwend ) effect ook alle bijwerkingen zoals hier boven beschreven.
Een anabool is een synthetisch preparaat waarbij een poging is gedaan om de  bijwerkingen  van testosteron te beperken.
Hiervoor hebben wetenschappers in het verleden een soort van ladder bedacht waarbij ze de androgeniteit ten op zichte van de anaboliteit konden meten. Dit heet de anabole index.
Er zijn middelen die alleen maar androgeen zijn en helemaal niet anabool zoals Proviron en je hebt middelen die helemaal niet androgeen zijn en juist heel anabool zo’n middel is bijvoorbeeld Oxandrolone.

Nadeel van hele anabole preparaten is: doordat veel van de bijwerkingen zijn weggehaald is ook een stuk van de gewenste werking verdwenen.

 

Oestrogenen:

Oestrogeen is het overheersende hormoon bij vrouwen.

Lage androgeen/ hoge oestrogeen spiegels zorgen voor:

 1. Meer vet opslag op de typische vrouwelijk plekken
 2. Je maakt minder snel spieren aan
 3. Korter van postuur
 4. Vatbaar voor botontkalking
 5. Onderhuidse vochtophoping

 

Als je tijdens een kuur je testosteron spiegels aanzienlijk verhoogt door het gebruik van anabole androgene middelen zal het lichaam reageren door de productie van oestrogeen te verhogen om de testosteron/oestrogeen spiegels weer in balans te laten komen.

Dit process noemt men aromatisering.

 

Cortisol:

Cortisol valt onder de corticosteroïden, een hormoon dat gemaakt wordt in bijnierschors uit cholesterol.

Cortisol heeft de tegenovergestelde werking als anabole androgene steroïden. Namelijk het afbreken van proteinen in spieren waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose(energie) gemaakt worden. Deze energie wordt gebruikt om het lichaam weer terug te brengen in homeostase.

Op het moment van stress komt Adrenaline en Noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten/vluchten.

Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd, daarom zou een betere benaming zijn: stress response hormoon.

 

Cortisol speelt een rol bij:

 1. Vertering van voedsel
 2. Slaap-wakker ritme
 3. Afweer systeem

 

Cortisol wordt soms het stress hormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress zowel fysiek als psychologisch.

 

Voobeelden zijn:

 1. Plotseling te grote werkdruk
 2. Relatieproblemen
 3. Overmatige drank drugsgebruik
 4. Roken
 5. Slaap tekorten
 6. Ongezonde voeding

 

 

Testosteron is een anti catabool omdat de protiene synthese(het vasthouden van eiwitten in de spieren) groter is bij een anabolen kuur dan de de afbraak van spier eiwitten.

 

Dihydrotestosteron

DHT staat voor Dihydrotestosteron, is een hormoon die 3x androgener is dan testosteron maar zonder anabolische werking.

DHT wordt in de cel gevormd uit testosteron met behulp van 5-alfa-reductase enzym
De receptoren van de prostaat,testes,hoofdhuid en de bijnierschors zijn extra ontvankelijk voor DHT.

 

Hierdoor wordt DHT vaak in verband gebracht met androgene bijwerkingen zoals kaalheid, prostaatklachten.

 

DHT kan niet armomatiseren en kan geen oestrogene bijwerkingen geven zoals gynecomastia.

 

 

 

Het endocrinesysteem

Het endocrine systeem werkt volgens een feedloopback system. Je kunt dit vergelijken met een thermostaat. Als je de thermostaat op een bepaalde temperatuur instelt zal de kachel net zo lang warmer worden totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Dan zal de kachel minder hard gaan branden totdat de temperatuur onder het gewenste niveau is en de kachel springt weer aan.

 

In het lichaam werkt het precies hetzelfde:

Er wordt een bepaalde hoeveelheid testosteron de bloedbaan ingeschoten en je HPTA axis(hypothalamic-pituitary-andrenal axis) zal een signaal krijgen hoeveel testosteron er zich in de bloedbaan bevind. Is dit nog net niet genoeg testosteron dan zal het lichaam meer testosteron aan blijven maken totdat de gewenste hoeveelheid is bereikt. Is er echter teveel aangemaakt dan zal het lichaam de testosteron productie remmen totdat de gewenste hoeveelheid weer is bereikt.

 

Dit werkt overigens zo bij alle hormonen in het lichaam en niet alleen testosteron.

 

testosteron en het lichaam

Als testosteron is afgegeven door de cellen van Leydig zal het grootste gedeelte van het testosteron zich tijdelijk binden aan bindingsenzymen zoals SHBG en Albumine.

Testosteron en zijn derivaten zijn heel ontvankelijk voor de receptor cellen van SHGB, ongeveer 1000x meer dan bij Albumine.

Albumine enzymen komen echter 1000x zoveel voor als SHGB, dus de binding van testosteron aan beide bindingsenzymen is ongeveer gelijk. Samen binden ze ongeveer 95% -99,7% van het testosteron tijdelijk aan zich.

De overige 0,3%-5% zwerft rond als vrij testosteron en dit vrij testosteron kan interactie maken met verschillende weefsels en organen om hier hun boodschap af te leveren.

De hoeveelheid vrij testosteron hangt af van de androgene gevoeligheid in het lichaam

 

Dit vrije testosteron kun je zien als een sleutel die alleen op 1 uniek slotje past. Dit slotje is een receptor satelietcel.

 

Dus het testosteron molecuul kan zich alleen maar binden aan 1 soort intra cellulaire receptor.

Als dit gebeurd noemen we dit een receptor complex.

 

Hoe gaat dit in zn werk:

Als het receptor complex is ontstaan, dan dringt deze door tot de nucleus van de cel waar de boodschap wordt afgegeven aan het dna.

Het DNA bevat een code ,hoe een bepaald eiwit gevormd moet worden (transcriptie).

De code van een gen wordt tijdens de transcriptie overgeschreven naar een mRNA streng (messenger RNA). (er word dus nu een bericht geschreven voor de eiwit fabriek, waar precies dezelfde eiwitten(lees spier) zoals ik ze de vorige keer heb gebruikt zullen worden gemaakt en deze wordt verstuurd door mRNA(de boodschapper).

Deze boodschapper wordt eventueel bewerkt en gaat dan via een porie in de kernwand naar het cytoplasma, waar de translatie (maken van een eiwit keten met behulp van rRNA en mRNA)plaatsvind.

 

In het cytoplasma koppelt een mRNA streng aan een ribosoom(eiwitfabriek). Een ribosoom bestaat uit twee delen:

Elk een complex van eiwitten en rRNA.

Ribosomen lezen de informatie van mRNA en vertalen die in een bepaalde aminozuur volgorde van eiwitten, volgens een genetische code die organism grotendeels hetzelfde zijn.(dit is waar precies hetzelfde eiwit nu gevormd wordt voor de biceps oefening die je deed met 15kg x 10 herhalingen)

 

 

 

 

 

We gaan even terug naar de sleutel en het slotje, zodra de sleutel het passende slotje heeft gevonden zal het testosteron molecuul gekoppeld worden aan de intracellulaire receptor.

 

:

Deze verdeling gaat als volgt:

Drie basen (adenine,cytosine,guanine of uracil die samen een codon vormen) van de mRNA streng worden vertaald naar 1 aminozuur in de eiwitketen.

De volgende drie nucleotiden(codon) bepalen de volgende aminozuur in de keten, enz.

 

Het eiwit beland in het cytoplasma of in het ruw endoplasmatisch reticulum.

Terwijl de eiwit keten wordt aangemaakt, rolt ze al meteen op tot haar drie dimensionale structuur, die bepaald wordt door aminozuur volgorde.

 

Nu de eiwit keten is gevormd en in de DNA keten is geplaatst, is de spier dus iets dikker en sterker dan de vorige keer en kan deze iets beter tegen de belasting van 15kg x 10 herhalingen van dezelfde oefening.

 

Wil je meer weten van anabolen steroïden neem dan contact op met ons service team.